{ پاسخهای خبرگان به پرسشنامههای دلفی}
نتایج حاصل از دور اول دلفی پامفا
در دور اول دلفی و با استفاده از روش معرفی مشارکتی، حدود هزار متخصص در پنج حوزه(فنّاوری اطلاعات، فناوری زیستی، دریا، مخابرات و الكترونیک و هوافضا) شناسایی شدند. آنگاه با تماس با یکایک این افراد، گرفته درخصوص تمایل آنها برای مشارکت در فرآیند دلفی از آنها نظرخواهی شد. از این تعداد در مجموع حدود نهصد تن آمادگی خود را برای دریافت پرسشنامه کردند. پس از ارسال پرسشنامههای این افراد در مجموع حدود ۶۲۰ تن پاسخنامه را بازپس فرستادند. که نشاندهنده میزان پاسخگویی معادل۷۰ درصد است. شایان ذکر اینکه این میزان مشارکت در مقایسه با فرایند مشابه سایر کشورها (حتی کشور ژاپن با بیش از سی سال تجربه در روش دلفی رقمی بسیار بیشتر ارزیابی میشود. این موضوع بیانگر تعهد جامعه خبرگان ایرانی که حوزه تخصصی خود است.
تعداد متخصصین شناسایی شده، تعداد متخصصین مایل به مشارکت در دور اول دلفی و تعداد پاسخنامهی تکمیلشده در هر حوزه، به تفکیک در جدول زیر آورده شده است.
آمار مربوط به متخصصان و پرسشنامه ارسالی و میزان مشارکت در هر حوزه آمده است.
آمار پرسشنامههای ارسالی و دریافتی در دور اول دلفی
ردیف
حوزه
تعداد متخصصان
شناساییشده
تعداد متخصصان
مایل به مشارکت
تعدادپاسخنامههای دریافتی
میزان مشارکت
همچنان که ملاحظه میشود بیشترین میزان مشارکت مربوط به متخصصان حوزه دریا (۹۱ درصد) و کمترین میزان مشارکت را مربوط به متخصصان حوزه الکترونیک و مخابرات (۵۶ درصد) بوده است.
دسترسی به فایل Excel پاسخهای پرسشنامه دلفی دور اول هر حوزه:
فناوری ارتباطات (الکترونیک، سختافزار و مخابرات)
فناوریهای هوا فضا
فناوریهای دریا
فناوری اطلاعات و نرمافزار
زیستفناوری
نتایج حاصل از دور دوم دلفی پامفا
در دور دوم دلفی پامفا، تصمیم گرفته شد تا علاوه بر آن دسته از خبرگانی که در دور اول دلفی مشارکت داشتهاند، برای سایر خبرگان شناساییشده نیز پرسشنامهها ارسال گردد. بدینترتیب، پاسخدهندگان به ۴ دسته تقسیم میشوند که این۴ دسته عبارتند از:
خبرگانی که فقط در دور اول شركت كردهاند و در دور دوم به پرسشنامهها پاسخ ندادهاند.
خبرگانی که فقط در دور دوم شركت كردهاند و در دور اول به پرسشنامهها پاسخ ندادهاند. برای این خبرگان در دور اول پرسشنامه ارسال شده، ولی بنا به دلایل مختلف نتوانستهاند به پرسشنامهها پاسخ دهند.
خبرگانی که در هر دو دور دلفي شركت كرده و به هر دو پرسشنامه پاسخ دادهاند.
خبرگانی که پس از دور اول دلفی و توسط خبرگانِ مشارکتکننده در دور اول، معرفي شدهاند و در دور دوم برای آنها پرسشنامه ارسال شده و به پرسشنامهها پاسخ دادهاند.
بدین ترتیب برای خبرگان پرسشنامههای دور دوم ارسال شد. شایان ذکر است تحلیلهایی که در ادامه آورده شده، برای تمامی پرسشنامههای دریافتی در دور دوم دلفی پامفا میباشد. همچنین در این تحلیلها، در موارد زیر پاسخهای خبرگان در دور اول و دوم دلفی با یکدیگر مقایسه شده است:
شاخص اجماع در دستهی اول سوالات، که نشانگر نظر خبرگان درخصوص عدمقطعیتهای حوزهی تخصصیشان میباشد.
شاخص اولویت استانداردشده در دستهی سوم سوالات، که نشانگر نظر خبرگان درخصوص اولویتهای اقدام در حوزهی تخصصیشان میباشد.
در نهايت، مجموعاً در تمامی 5 حوزه، تعداد ۶۶۷ پرسشنامه ارسال و تعداد ۵۵۲ پرسشنامهی تکمیلشده، دريافت شد که نشاندهندهی نرخ پاسخگویی معادل ۸۳ درصد میباشد. اگرچه در روش دلفی، نرخ مشارکت در دور دوم معمولا از نرخ مشارکت در دور اول بیشتر میشود، اما این نرخ بالای مشارکت در دور دوم دلفی در مقایسه با نرخ مشارکت در سایر کشورها و با توجه به اینکه اولین بار است که روش دلفی در کشور برگزار میشود، رقمی بسیار مناسب بوده و مثبت ارزیابی میشود. این امر میتواند بیانگر میزان تعهد جامعهی خبرگان به پروژههای سیاستگذاری در کشور باشد.
تعداد پرسشنامه ارسالی و تعداد پرسشنامههای تکمیلشدهی دریافتی در هر حوزه، به تفکیک در جدول زیر آورده شده است.
در بین این ۵ حوزه، بیشترین نرخ مشارکت در دور دوم دلفی را متخصصان حوزه زیستفناوری (۹۷درصد) داشته و کمترین نرخ مشارکت را متخصصان حوزه فناوری اطلاعات و نرمافزار (۶۸ درصد) داشتهاند.
دسترسی به فایل Excel پاسخهای پرسشنامه دلفی دور دوم هر حوزه:
فناوری ارتباطات (الکترونیک، سختافزار و مخابرات)
فناوریهای هوا فضا
فناوریهای دریا
فناوری اطلاعات و نرمافزار
زیستفناوری